Založ si blog

Slovensko – hnojisko Európy.

Čo sa musí stať, aby Slováci nemuseli na pultoch v BIlle, Tescu či Kauflande kupovať zhnité, plesnivé či inak znehodnotené ovocie a zeleninu ? Prečo ľadový šalát, rukola, ale aj ostatné listové šaláty sa predávajú na našich pultoch zhnité, zvädnuté, obschnuté, bez ohľadu na to či sú v sáčkoch alebo voľné ?  Prečo  má krabička s čučoriedkami, malinami alebo jahodami aj tri nálepky v rôznych jazykoch prelepená cez seba, kde tá najspodnejšia, ak sa vám ju podarí prečítať, ukazuje dátum spotreby aj mesiac predtým, ako je vystavená na našich pultoch.

Čo sa musí stať, aby v Bille, Kauflande či Tescu nevykladali dokladači  zeleninu a ovocie z vozíkov s dátumom spotreby  končiacim v deň vyloženia ?

 Možno teda  nie celé Slovensko ako také, je hnojiskom Európy,  ale oddelenia zeleniny a ovocia našich obchodných  reťazcov ním bez debaty sú.

S prepáčením,  ale v obchodných  reťazcoch, ktoré majú svoie materské firmy v západnej Európe,  platí do bodky „Zákon padajúceho hovna“.  Najprv sa dopestovaná čo zo zámoria dovezená, ešte čerstvá zelenina a ovocie dostane na pult pre Billu, Tesco či Kaufland v  ich domovskej krajine .  Keď sa v stanovenej dobe nepredá, stiahne sa z pultov, či zo skladov a odtransportuje sa do krajín „druhej triedy“  – kam patrií aj Slovensko – a obvykle sa vyloží  po prebalení a prenálepkovaní na pulty v hlavnom meste a najváčších mestách – u nás v Bratislave a možno  v krajských mestách. Iste máte aj vy tú skúsenosť,  že sortiment  zleleniny,  ovocia, ale aj syrov a mliečnych výrobkov je v Bratislave iný ako vo zvyšku Slovenska.  Do  okresných miest sa tak niektoré druhy zeleniny či ovocia čerstvé  z princípu ani nedostanú.

Chrapúňstvo menežerov reťazcov  je v tom, že takéto špinavé obchodné triky robia zámerne. Chrapúňstvo majiteľov reťazcov ako je Billa či Kaufland je v tom, že to dopustia. Princíp takéhoto predaja  spočíva v tom, že zámerne, ešte predtým , ako nepredaný tovar vyhodia na hnojisko či sviniam,  ešte ho skúsia predať na Slovensku a ak to nejde v hlavnom meste, šup tento hnoj do okresných mestečiek,  veď stredoslováci zožerú všetko.

Čo sa musí stať, aby sa tento stav zmenil ? kedy si budem môcť kúpiť čerstvú rukolu, ktorá mi v chladničke vydrží aspoň  týždeň ?   Kedy  maliny či čučoriedky, za ktoré zaplatím v Martine  viac,  ako keby som ich kúpil  vo Viedni , budú rovnako čerstvé ako v tej Viedni ?.

Pokus o vtip s tabuľami hanby, neúčinné výjazdy SOI – ky  či hygienikov ukazujú, že  niet riešenia. Ak ho niekto vie –  a ak niekto dokáže zmeniť stav –  na hrad s ním !

 

Vianočné reklamy. Alergén č. 1

06.11.2012

Mediálny televízny priestor opäť zamorili vo veľkolepom predviančonom finále reklamy mobilných telekomunikačných operátorov. Nápady kreatívcov vyšumeli už v deväťdesiatom druhom a tak zmes recyklovaných odrhovačiek a scénického sentimentálneho bahna na čele so silikónovou hviezdou dedinských predstavení „Repete“ v pravidelných intervaloch útočí na [...]

Manželka má chrípku! Pomoooc!

28.11.2011

V sobotu sa manželka sťažovala na škriabanie v hrdle, slabosť, aj bola akosi celý deň ticho. Myslím si – navarí si čaj, dá si brufen a do rána sa z toho vyspí. Aspoň niekedy bude tichá domácnosť bez toho aby som bol na vine ja. A veru. Asi takto: ráno ma budí syn sediaci na peľasti mojej postele …kým rozlepím oči, uprene ma hypnotizuje s PSP / [...]

Inverzia zabíja.

19.11.2011

Po celý deň mám neodbytný pocit, že niečo nie je v poriadku. Akoby som niekde niečo zabudol, alebo som meškal. ešte aj všetci okolo mňa sa tak nevraživo tvária. Pokladničky v Tescu, pumpárka, sused. Llen vstanem a už som nespokojný. Nakričím na deti – ani neviem prečo, s manželkou sa pohádam kvôli bezvýznamnej príčine a neviem sa sústrediť na prácu. A [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 24081x
Priemerná čítanosť článkov: 4816x

Autor blogu

Kategórie